Varierande natur, varierande upplevelser

Begreppet Södra Fjällen innefattar kommunerna Malung-Sälen, Älvdalen, Härjedalen och Berg – några av Sveriges mest lättillgängliga fjäll. Varje kommun har flertalet destinationer som lockar besökare året om och de passar såväl unga som gamla.

På de många destinationerna finns det alltid något att göra. Här finns lugna och naturnära upplevelser som fäbodvallar, vandringsleder, fiskevatten, naturrum, naturreservat och nationalparker, men också fartfyllda aktiviteter som bikeparks, ridning, skoter, hundspann, icekarting, höghöjdsbanor och helikopterflyg. För den kulturellt intresserade så finns här bland annat mängder av kyrkor och kapell, museer, musikarrangemang och samebyar att besöka.

Många besökare lockas främst till området för skidåkning. Oavsett om man åker på längden eller tvären så finns här utsökta möjligheter för att njuta av sin sport och området är snösäkert och kan erbjuda säsongsstart relativt tidigt. Med moderna liftanläggningar, genuina och skidnära, väljer tusentals turister att komma hit varje år. För den som gillar längdskidåkning lockar gärna Funäsfjällen som kan stoltsera med ett av världens längsta spårsystem vilket mäter 300 kilometer preparerade spår och 450 kilometer rösade leder.fishing-948662_960_720

Naturen i Södra Fjällen skiljer sig åt beroende på var i området man befinner sig, vilket lagt grunden för Älvdalens kommuns användande av begreppet Treriket – en kommun, tre riken. Men inte bara i Älvdalen så upplever man ett varierat landskap utan i regionen i stort så kommer man i kontakt med bördiga slättbygder, stora höjdskillnader, mäktiga diabasberg med rika granskogar, små sjöar, slingrande älvar, raviner, barrskogsområden, myrområden och kuperade landskap. Ofta kallas området “Europas sista vildmark”. Tack vare den världskända svenska Allemansrätten så är naturen tillgänglig för alla med reservation att man följer gällande lagar och bestämmelser och utgår från devisen “inte störa, inte förstöra”.

Att området erbjuder många möjligheter till toppturer är allmänt känt och Helags i Bergs kommun kan idag stoltsera med att ha världens tredje bästa topptur. National Geographic har rankat de tio bästa toppturerna (Summit Hikes) i världen och Helags kom på tredje plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *