Vandring i Malung-Sälen

Scandinavian Mountains växer sig allt starkare och större och innefattar Sveriges och Norges största alpina destinationer, bland annat Sälen. Sälen erbjuder fantastiska rekreationsmöjligheter året om och en av de mest populära aktiviteterna är vandring.

I Malung-Sälens kommun finns en vandringsled för alla, gammal som ung, van fjällvandrare som nybörjare. Fjäll och myr, vacker granskog och sjöar. Följer man som vandrare Västerdalälven kan man ta sig från Transtrandsfjällen i norr till Malung i söder. Vill man ha en mer utmanande vandring är området väster om älven mer kuperat och här återfinns bland annat Tandövala som kallas Sveriges sydligaste fjäll.

Oavsett var i Malung-Sälen man väljer att vandra bjuds man på frisk och ren luft. Här njuter man av tystnad och fin natur bortom stora vägar och stress. Malung tillsammans med en rad närbelägna andra orter bjuder på mängder av vandringsleder, bland annat “Bäverstigen”, “Gamla Gravbergsvägen” och “Lybergsgnupen”.fishing-1081734_960_720

  • Bäverstigen är 6 kilometer lång och bjuder på bäverspaning och industriminnen.
  • Gamla Gravbergsvägen är 11 kilometer lång och följer den stig som en gång användes som bufärdsväg från Vallerås till Gravberget. Från Gravberget kan man sedan följa flera olika fäbodstigar.
  • Lybergsgnupen är 2,5 kilometer och utgår från Lybergets eller Öjslybergets fäbod för att sedan ta vandraren till toppen vilken mäter 657 meter över havet. Man bjuds på en förförande utsikt från Lybergsgnupen som med sina 200 meter branta stup kan kännas svindlande. Denna vandring medför en fantastisk flora.

I Sälen finns också vandringsleder för stora och små, bland annat:

  • Trollstigen som man kan åka skidor längs på vinter och vandra längs på sommaren. En led utmärkt för barn med sin korta sträckning om 1-1,5 kilometer och troll och andra spännande figurer som möter längs vägen.
  • Högfjället Östfjällsstugan mäter 25 kilometer och är inte alltför utmanande. Leden startar/slutar vid Högfjällshotellet.
  • En av världens mest kända vandringsleder är Kungsleden och denna kan också avnjutas i Sälenfjällen. Här bjuder den på flertalet massiv, granskogar och dalgångar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *