Södra fjällens högsta och mest populära fjäll

Fjällvandra på sommaren och åk skidor på vintern. I de södra fjällen finns en magnifik natur för den friluftsintresserade. Vandra, åk skidor utförs eller i spår, fiska eller sitt bara och njut av allt vad naturen erbjuder. Förutom fjäll och fiskevatten finns skog och landsbygd nedanför fjällen. De södra fjällen omfattar kommunerna: Malung-Sälen, Älvdalen, Härjedalen och Berg.

Högsta fjället heter Helgasfjälletbangladesh_fishing_2006

De södra fjällens högsta fjäll heter Helgas eller Helgasfjället och dess topp är 1796 m. ö. h. Detta fjäll är beläget både i Bergs och Härjedalens kommun samt nära gränsen till Norge. Helgas är inte bara högst i södra fjällen utan även Sveriges högsta berg på den södra sidan om polcirkeln; tillsammans med Sylarna utgör det landets mest sydliga högfjällsområde. Den som vill fjällvandra här, och kanske ta sig upp till till toppen, bör utgå från Ljungdalen. Karakteristiskt för Helgasfjället är en oerhört brant och framträdande profil. Den som bestiger Helgas topp får uppleva en enastående vy i storslagen natur, väl värt besväret.

Populära fjäll i det södra fjällområdet

I och nära Malung-Sälens kommun finns flera populära områden, inte minst för utförsåkning. Kläppen är vårt lands sjätte största anläggning. I Sälen och området Stöten finns den högsta fallhöjden, på hela 370 meter. Kanske är Tandådalen den mest kända, men här finns också Högfjället och Hundfjället. Oavsett om man tänkt vandra eller åka skidor finns alternativ för alla. Nybörjaren likväl som den erfarne kan finna sin favoritplats i dessa fjäll. Variation är nyckelordet. Förutom fjäll, dalar, skog och sjöar finns här landsbygd med kullerstensgator och gamla historiska träbyggnader.

Populärt i Älvdalen och Härjedalen

Älvdalen bjuder på populära fjällbyar såsom: Idre kyrkby, Grövelsjön och Storsätern. Här är miljön orörd och kulturhistoriskt har platserna påverkats både av samisk och norsk kultur. I Härjedalen finns det populära och kända Lofsdalen, men även Vemdalsfjällen och Funäsdalsfjällen har hög status.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *