Fiske året om

Sportfiske har i Sverige fler än 3 miljoner utövare och omsätter nästan 3 miljarder kronor inräknat utrustning, resor och båtkostnader. Det är fler män än kvinnor som sportfiskar och de flesta uppger att det är avkoppling och naturupplevelser som främst lockar dem till sporten; att fånga fisk kommer först på tredje plats.

Att som besökare hitta de bästa fiskevattnen kan vara svårt, framför allt om man har begränsat med tid och gärna vill hitta rätt på en gång. Södra Fjällen döljer många hemligheter och invånarna på orten vill inte gärna röja vare sig dem eller sina favoritställen. Ett enkelt sätt att hitta rätt är att hänga med på en guidad fisketur.fishing-1871603_960_720

Att hänga med på en guidad fisketur innebär ofta att man själv kan välja huruvida man tar med egen utrustning eller hyr en. Guiden ser till att rätt utrustning och flugor medtages för att ge de bästa förutsättningarna för fiske. Levande fisk som agn är förbjudet vid allt fiske. Vissa fiskeguider erbjuder även utlåning av kläder men önskar man att ha med sin egen utrustning erbjuds en mängd olika varumärken på www.activeoutfit.se.

Med fiske kommer hänsyn. I de flesta vatten krävs fiskekort och dessa finns från en dag upp till ett år. Man skall alltid se över reglerna gällande fiskeförbud så att man inte fiskar på tider då det inte är tillåtet eller med utrustning som inte är tillåten. Som fiskare skall man också se över gällande bestämmelser för fiskens mått – olika minimimått gäller för olika arter. Är fisken för liten släpps den naturligtvis tillbaka. På vissa platser finns det också begränsningar gällande antalet fiskar som man får ta upp.

Områdena i Södra Fjällen erbjuder fina fiskemöjligheter och bland annat så är Älvdalen känt för utmärkta flugfiskevatten och mer än 200 kilometer strömmande ädelfiskvatten med harr och öring. I Härjedalen njuter fiskaren av fler än fyra årstider, mäktiga fjällmassiv, öppna vidder och ett hemlighetsfullt skogslandskap. I Sälenområdet fiskas det både sommar och vinter; vintertid finns här gott om öring, regnbågslax och röding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *